Caton House | Lancaster

Category: Private Client
Services Provided: Concept Design, Local Authority Planning Consent
Location: Brookhouse, Lancaster

Residential Extension & Modernisation – Caton House Bungalow:

Caton House Bungalow is a detached traditional 1960’s bungalow set within an elevated and beautiful location in Brookhouse, Lancaster that has benefits of far reaching valley views to the rear of the site.

As part of our commission we were asked to review the bungalow, its site setting, sun path and prepare a feasibility assessment. Within the development of the client brief we established that our client envisages a two-storey extension providing a large kitchen living dining space that will take full advantage of the views and sun orientation, a utility space and a further first floor study space within the proposed loft.

During initial concept client design review meetings, we discussed the need of the two-storey element of the project, after review our client decided the two-storey element was not required. We established architectural styles and material palettes and progress to develop the bungalows extension and modernisation works.

The proposed design has allowed the allowed the blend of traditional architecture of the existing bungalow connect with a much more contemporary form, this strong but delicate connection we felt enhanced the traditional form and allows the existing bungalow to maintain its status.

The use of ebonised black timber contrasting against the existing white rough cast pebble dashed render allows both elements of the buildings connect and communicate.

Introducing the contemporary modular form and massing for the extension allows the addition to be subservient to the original bungalow thus maintaining the traditional bungalow as the dominant piece of architecture to the street scene. To the rear the reverse architectural process occurs and the contemporary modular extension becomes the more dominant architectural feature enhanced by clean lines and expansive glazing. This change in architectural form at the rear provides a statement that maintains the emphasis on that of the extension.

This Small Works project shows that small architecture can be beautiful when careful consideration has been maintained and understood.